Pages

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2013

Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΤΟ "ΔΑΣΑΚΙ" ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ [1950]

Στις μέρες μας (21ος αιώνας) ο λόφος της Δεξαμενής ή Δασάκι ή λόφος (άλσος) του Αγίου Φιλίππου ή απλά "Άγιος Φίλιππας" στην περιοχή της Νέας Κοκκινιάς (Νίκαιας) αποτελεί έναν από τους ελάχιστους "πνεύμονες" πρασίνου του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Όπως είθισται στην σύγχρονη Ελλάδα, τέτοιου είδους δημόσια μέρη, παραμένουν συνήθως "ξεχασμένα" από την Πολιτεία, εγκαταλειμμένα από τις αρμόδιες τοπικές και μη αρχές και συνήθως απαξιωμένα. Το άλσος της Δεξαμενής στη Νίκαια των αρχών της δεκαετίας του 2010 δεν αποτελεί εξαίρεση: απορρίμματα, σύριγγες ναρκωτικών, ένα κατεστραμμένο γήπεδο καλαθόσφαιρας, ξεχαρβαλωμένοι χώροι αθλοπαιδιών, έλλειψη συντήρησης των μονοπατιών και των λοιπών υποδομών καθώς και άλλα πολλά συνθέτουν την καθημερινή εικόνα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες του λόφου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολλοί ονοματίζουν τον προαναφερόμενο λόφο από την μικρή ορθόδοξη εκκλησία που υφίσταται εντός του άλσους προς τιμήν του Αγίου Φιλίππου, αλλά λίγοι γνωρίζουν την "προέλευση" και το αίτιο της ονομασίας του εν λόγω ναού.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Ο συγκεκριμένος ιερός ναός λοιπόν, ο οποίος έχει οικοδομηθεί υπέρ του Αγίου Φιλίππου και της Αγίας Ελισάβετ, αφιερώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες της Νίκαιας, στην τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου πριγκίπισσα Ελισάβετ - σήμερα βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ της Βρετανίας - και στον τότε μελλοντικό της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο, επ' ευκαιρίας των αρραβώνων τους.

Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, γεννηθείς ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος στις 10 Ιουνίου του 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, αφού γονείς του υπήρξαν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και η πριγκίπισσα Αλίκη. Ο Φίλιππος βέβαια, έζησε ελάχιστα στην Ελλάδα αφού το 1923, ακολούθησε την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια στην εξορία 
  • Η επίσκεψη της Ελισάβετ και του Φίλιππου στην Νίκαια
Στις 8 Δεκεμβρίου του 1950, η πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήδη εκπροσωπούσε σε διάφορες διπλωματικές αποστολές και ταξίδια την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, επισκέφθηκε την Ελλάδα προερχόμενη από την Μάλτα. Το πλοίο που την μετέφερε σταμάτησε στα ανοιχτά του Τουρκολίμανου (Μικρολίμανου), στον Πειραιά, και το μελλοντικό βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας υποδέχθηκαν ο βασιλέας Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη.


Το βρετανικό δίκτυο BBC κάλυψε το γεγονός της επίσημης επισκέψεως της μελλοντικής βασίλισσας και του συζύγου της στην Αθήνα:
Μικρολίμανο 08.12.1950 (Πηγή: BBC)
Μικρολίμανο 08.12.1950 (Πηγή: BBC)
Μικρολίμανο 08.12.1950 - Υποδοχή του πριγκιπικού ζεύγους (Πηγή: BBC) 
Μικρολίμανο 08.12.1950 (Πηγή: BBC)
Κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη (Πηγή: BBC)
Εκτός από τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στην Βουλή των Ελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος (όπου κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου), το πριγκιπικό ζεύγος της Αγγλίας - το οποίο διέμενε στο Τατόι - κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης τους, στις 9 Δεκεμβρίου 1950, δε παρέλειψαν να επισκεφθούν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής συνοδευόμενοι από την Λαίδη Πάλμερ, τον ανθυποπλοίαρχο Πάρκερ και τον επίσημο ξεναγό, πλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού κ. Ζέππο.


Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, οι κάτοικοι της περιοχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή ενώ κατά μήκους των οδών Πέτρου Ράλλη, Παναγή Τσαλδάρη καθώς και επί της πλατείας Μεταξά βρίσκονταν μαθητές και μαθήτριες με σημαίες των δυο κρατών καθώς και πλήθος κόσμου, υπό τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των παρακείμενων ναών.


Στις 11 π.μ., το διαδοχικό ζεύγος έγινε δεκτό από τον τότε Δήμαρχο Νικαίας κ. Κ. Παναγιωτόπουλο, τον πρώην Δήμαρχο κ. Π. Αλμπάνη, επί δημαρχίας του οποίου είχε οικοδομηθεί το ναϊδριο, τους υπόλοιπους δημοτικούς άρχοντες της Νίκαιας, τα μέλη της Επιτροπής Ανεγέρσεως του ναού, τον αρχιμανδρίτη κ. Ειρηναίο και τον τελετάρχη των Ανακτόρων κ. Σταθάτο. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος επισκέφθηκαν τον ναό για περίπου 15-20 λεπτά και εν συνεχεία έλαβε χώρα μια μικρή εθιμοτυπική τελετή, στον προαύλιο ανθόκηπο της εκκλησίας, όπου το πριγκιπικό ζεύγος - συν τοις άλλοις - είδε τα δυο κυπαρίσσια που είχαν φυτευτεί προ τριετίας προς τιμήν τους καθώς και την βρύση του προσκυνητή. Ο πρώην δήμαρχος κ. Αλμπάνης μάλιστα, δώρισε στο ζεύγος δυο αρχαία σκεύη τα οποία είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του χώρου για τη θεμελίωση του ναού.





Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, ορισμένους μήνες αργότερα, θα αναλάμβανε τον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τον θάνατο του πατέρα της βασιλέα Γεωργίου ΣΤ' στις 2 Φεβρουάριου του 1952. 
  • Σύγχρονες Εικόνες από το Άλσος της Δεξαμενής
Καταγράφοντας φωτογραφικές λεπτομέρειες στο άλσος της Δεξαμενής κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2013:

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ



ΕΙΔΟΣ ΙΠΠΟΚΡΗΠΙΔΟΣ [ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ]

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ
    

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ

ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ [ΑΛΣΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ] [ΔΑΣΑΚ]

Στα νοτιοδυτικά του λόφου της Δεξαμενής, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον προαναφερόμενο ιερό ναό του Αγίου Φιλίππου, σε προνομιακό σημείο από άποψης θέας, υφίσταται αναψυκτήριο / καφέ το οποίο κατά τις τελευταίες δεκαετίες λειτουργεί υπό την επωνυμία "Παυσίλυπον". Αξιομνημόνευτο βέβαια είναι το γεγονός πως αντίστοιχο "εξοχικόν κέντρον" με την επωνυμία "Η Δεξαμενή" λειτουργούσε ήδη από τα προπολεμικά χρόνια, όπως μαρτυρά η ακόλουθη διαφημιστική καταχώρηση από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1935:


Άποψη της πόλεως του Πειραιώς - στο βάθος ξεχωρίζει ο Εμπορικός Πύργος / Ουρανοξύστης - από το προαναφερόμενο καφέ "Παυσίλυπον" στο λόφο του Αγίου Φίλιππου: 

ΔΑΣΑΚΙ - ΝΙΚΑΙΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ [ΑΠΟΨΙΣ ΕΚ ΛΟΦΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ]

ΠΕΙΡΑΙΑΣ [ΑΠΟΨΙΣ ΕΚ ΛΟΦΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ]

Η εκκλησία του Αγίου Φιλίππου όπως καταγράφηκε φωτογραφικά το φθινόπωρο του έτους 2017:

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:

  • Wikipedia
  • BBC
  • Τύπος Εποχής
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο: